Hvem skriver skødet?

By:

Når der handles bolig, er det så mest almindeligt, at det er køber, der sørger for skødeskrivning eller at det er sælger? På kontoret hos eBoligadvokat har vi fået en snak med en certificeret BOLIGadvokat, der har givet os et indblik i proceduren bag skrivningen af skøde – vil du vide mere eller have et indblik i priserne, så slå et smut forbi https://eboligadvokat.dk/skoede/.

Hvad er et skøde?

Der skal skrives skøde hver gang en ejendom sælges fra en part til en anden. Skødet er det dokument i handlen, der officielt overdrager ejendommen eller grunden til køber – og det skal tinglyses digitalt, før det er gældende. Indtil skødet er tinglyst tilhører ejendommen officielt sælger, og det betyder, at eventuelle kreditorer stadig kan gøre udlæg i boligen.

Spørgsmålet er så: Hvem skal betale for at få udfærdiget og tinglyst skødet – og kan man gøre det selv?

Praksis afhænger af landsdelen

Hos eBoligadvokat kommer det lidt bag på os, da advokaten forklarer, at det faktisk er forskelligt, hvem der betaler for skødeskrivningen. Som udgangspunkt kan landet inddeles i to: øst for Storebælt er det som regel købers advokat, der står for skødet, mens det vest for storebælt som regel er sælgers ejendomsmægler, der ordner det.

Advokaten påpeger dog, at det primært er i købers interesse at få det gjort så hurtigt som muligt, og derfor er der flere og flere købere – også vestpå – der efterspørger selv at sørge for, at skødet bliver skrevet og tinglyst.

Kan man selv skrive et skøde?

Når man først har prøvet det nogle gange, så er det ikke synderligt svært at skrive og tinglyse et skøde – og derfor koster det som regel også kun et par tusinde kroner hos advokaten. Og du kan i proncippet sagtens skrive det selv, men du skal være opmærksom på, at Den Digitale Tinglysning ikke er lavet med brugervenlighed i højsædet.

Den manglende brugervenlighed fører som regel til en række problemer, når folk forsøger at skrive og tinglyse skødet selv, og derfor anbefaler de fleste, at man får enten en advokat eller en mægler til at ordne det. På den måde er det også advokaten eller mægleren, der har det økonomiske ansvar, hvis skødet mod forventning bliver tinglyst forkert og det medfører økonomiske omkostninger for dig.

eBoligadvokat, som vi har talt med, er en landsdækkende service, og her ligger prisen på 2.500 kr. for et skøde ved almindelig ejendoms- og bolighandel, mens den ved ændringer af et eksisterende skøde ligger på 1.950 kr.

Posted in: skøde